In de pers: leerlingen VBS Sint-Katrien observeren koolmeesjes

Een koppel koolmeesjes heeft zich genesteld in een nestkastje van het project Xperibird in de tuin van Vrije Basisschool Sint-Katrien in Steenhuize-Wijnhuize. Het gaat om een uniek educatief project van het Museum voor Natuurwetenschappen en Google.

Vrije Basisschool Sint-Katrien ontving een vogelkastje mét kleine computer en camera. Daarmee verzamelen ze wetenschappelijke gegevens over mezen en delen ze de informatie op de interactieve website XperiBIRD.be. Het XperiBIRD.be-project kan op heel wat belangstelling rekenen in de school en daarbuiten. “Leerlingen en leerkrachten zijn in de ban van het koolmeesje. Om ook de ouders en buitenstaanders bij dit project te betrekken werd op YouTube een kanaal (Vrije Basisschool Sint-Katrien) met livestream gerealiseerd. Begin februari werd het nestkastje omhoog gehangen en vrijwel meteen werd het nestkastjes bevolkt door een koppel koolmeesjes. Veel heeft natuurlijk te maken met de groene en bosrijke omgeving waarover de school beschikt. Achter de oude kloostermuren van de school bevindt zich immers een oase van groen”, vertelt directeur Maarten De Boe.

Eind maart begonnen de koolmezen hun nest te maken en half april volgden de eerste eitjes. “Op Pasen werden de eerste koolmeesjes geboren. Via de livestreamverbinding kan je elk moment van de dag observeren hoe de kleine koolmeesjes gevoederd worden met rupsjes. In de derde kleuterklas werd een volledig thema aan dit project gewijd. Dagelijks observeren juf Kathleen en haar kleuters de evolutie van de jongen in het nest. Alles staat in het teken van de koolmees op dit moment”, besluit de directeur.

Bron: https://www.hln.be/in-de-buurt/herzele/leerlingen-vbs-sint-katrien-observeren-koolmeesjes~a99b4d0a/?fbclid=IwAR3M21qNwL2t6pXeIThI1vvVdEQSZNw8TTWyUtS_FaYaklNe0fXJcOMYKW8